Ainutlaatuinen yhteistyö vesiyhtiön ja paliskuntien välillä

Hile Water Oy on vesiyhtiö, joka rakentaa maailman ensimmäisen luonnon ehdoilla toimivan lähdevesipakkaamon Saariselän luomukeruualueelle Suomen Lappiin.

Tuotantolaitos tulee tuottamaan käsittelemätöntä puhdasta lähdevettä sekä Suomeen että kansainvälisille markkinoille. Hile Water panostaa vesibrändien kehittämiseen ja suomalaisen vesibrändin vahvistamiseen kansainvälisesti – luonnon ja Lapin ehdoilla.

”Ivalon paliskunta oli ensimmäinen kontaktimme. Otimme suoraan yhteyttä ja menimme täysin keltanokkina auttamaan heitä poroerottelussa. Kättä päälle riitti sopimukseksi. Soitimme myös saamelaiskäräjille. Hekin pitivät tavastamme toimia, eli avoimuudesta ja yhteistyöhalukkuudesta. Olemme saaneet paikallisilta tukea ja kannustusta koko projektin ajan. Paikallisten asukkaiden ja elinkeinonharjoittajien ystävällisyys on aivan ennenkokematonta,” Markus Kivelä Hile Waterilta kertaa projektin taustoja.

Lähdevettä Lapin ehdoilla

Suomesta on yritetty viedä maailman puhtaimmaksi todettua lähdevettä maailmalle moneen otteeseen. Erityisesti arktinen vetemme on herättänyt kiinnostusta. Suomi on kaukana sieltä, missä vettä eniten tarvitaan, mutta huolellisella taustatyöllä kaikki on ratkaistavissa.

Hile Water Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Perämäki näkee vastauksen erityisesti Lapin vesivaroissa. Lappi on Perämäen mukaan ratkaisu niin logistisesti, laadullisesti kuin imagollisestikin. 

– Pohjoiset junayhteydet sekä erityisesti Jäämeri puolsivat Saariselän valintaa vedenottamon sijainniksi. Logistiikka isojen volyymien vientikohteisiin, esimerkiksi Kiinaan, Japaniin ja muualle Kaukoitään, hoituu sieltä käsin paremmin kuin Etelä-Suomesta. Lappi herättää kiinnostusta myös eksoottisuudellaan ja puhtaalla luonnollaan näissä maissa, Perämäki luettelee Lapin mahdollisuuksia.

Vastuullista sijoittamista

Hile Water kerää parhaillaan osakeannilla rahaa uuden tuotantolinjaston rakentamiseen Saariselän luomukeruualueella sijaitseville lähteille. Tarkoitus on viedä luksusvettä maailmalle sekä volyymituotteita kotimaan markkinoille useamman vesibrändin voimin. Hile Water on myös Joulupukin virallinen vesikumppani.

Pakkaamisen ekologisuutta on mietitty tarkkaan.

– Tavoitteenamme on nestepakkauskartongin hyödyntäminen veden pakkaamisessa. Lasipullot, kuten Joulupukin vesi tai tuleva Harri Koskisen suunnittelema ekologisesti tuotettu lasipullo Inari-veteen, pysyvät premium-tuotteena esimerkiksi ravintoloissa. Uudet materiaalit ovat kuitenkin tulevaisuuden tapa erottua. Pystymme seuraamaan tuotteen sekä pakkauksen alkuperää erittäin tarkasti, Perämäki pohtii.

Vesibisnes vaatii vahvaa organisaation osaamista

– Yleisin virhe on liian suuret toiveet. Otetaan velkaa ja hätiköidään. Me Hile Waterilla teemme toisin. Etenemme hitaasti kiiruhtaen, keräämme pääomaa ja pidämme jalat tukevasti maassa. Pyrimme kertomaan sijoittajillemme mahdollisimman tarkkaan, mitä kerätyillä rahoilla teemme, Juhani Perämäki vakuuttaa.

Tavoitteena on kerätä 7 500 000 euroa tuotantolinjaston rakentamiseen Saariselän luomukeruualueella sijaitseville lähteille sekä kotimaisen vesibrändin kehittämiseen vientiä silmällä pitäen. Hile Water on tehnyt vuosia määrätietoista taustatyötä. Organisaatio ja taustat ovat kunnossa.

– Organisaatiossamme on vahvaa yrittäjätaustaa ja kokemusta kansainvälisestä sekä kotimaisesta liiketoiminnasta, logistiikasta, myynnistä ja markkinointiviestinnästä, ostoista, automaatio-osaamisesta sekä vesialalta. Taustamme on kunnossa, Juhani Perämäki kertoo.